Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Informator Śląskiej ŚWK na rok 2019

„EUROPA DA SIĘ LUBIĆ”

{mosimage}

25 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Dąbrowie Górniczej podsumowano zorganizowany przez Śląską WK OHP wojewódzki etap ogólnopolskiego konkursu OHP pn. „Europa da się lubić”.

Jego celem jest m.in. popularyzacja wśród młodzieży OHP wiedzy oraz zainteresowań na temat Unii Europejskiej oraz państw członkowskich.

Uroczystego otwarcia przedsięwzięcia, do udziału w którym zgłosili się uczestnicy z Siemianowic Śląskich, Gliwic, Pyskowic, Rybnika, Bielska – Białej, Żywca, Częstochowy, Sosnowca Wisły oraz Dąbrowy Górniczej, dokonała kierownik Wydziału Programów Edukacyjnych, Refundacji, Kształcenia i Wychowania Śląskiej WK OHP Sabina Knapik.

Konkurs obejmował cztery zadania, wśród których znalazła się prezentacja multimedialna, test wiedzy, część praktyczna - kulinarna oraz przygotowanie stanowiska wystawienniczego jednego z krajów skandynawskich – Danii.

W pierwszym etapie konkursu najlepszą prezentację multimedialną, wykorzystując liczne animacje oraz poprawną zawartość merytoryczną, przygotowała uczestniczka częstochowskiego Hufca Pracy Paulina Kozik. Na pozycji drugiej znalazły się uczestniczki Weronika Buchalik i Paulina Grzywacz z HP w Rybniku. Krzysztof Śliwka ze skoczowskiego Hufca Pracy zdobył miejsce trzecie.

W drugiej część zmagań konkursowych uczestnicy i uczestnicy rozwiązywali test jednokrotnego wyboru obejmujący m.in. zagadnienia związane z utworzeniem Unii Europejskiej, państwami członkowskimi czy funduszami i budżetem UE. W tej kategorii niepokonana okazała się również uczestniczka ŚHP z Częstochowy Paulina Kozik. Drugie miejsce wywalczyła Renata Legierska z Wisły, a Ewelina Omyła z Żywca i Wiktoria Jarzębska z Jaworzna ex aequo uplasowały się na miejscu trzecim.

Najwięcej jednak emocji wzbudziła część kulinarna konkursu, podczas której młodzież przygotowywała charakterystyczne duńskie potrawy mając na ich wykonanie jedynie 120 minut.

Podczas tej części rywalizacji jury w składzie: szef kuchni Urszula Wilk oraz instruktorzy praktycznej nauki zawodu Grażyna Ornat oraz Justyna Szczepańska, cały czas wizytowało stanowiska robocze młodych kuchmistrzów oceniając m.in. umiejętność zorganizowania i przygotowania stanowiska roboczego, znajomość przepisów BHP i współpracę z partnerem w toku realizacji zadań oraz jakość, ilość i estetykę wykonanych potraw. Powierzone zadania kucharskie nie sprawiły młodym kucharzom żadnych trudności, a fachowość i niepowtarzalny smak przyrządzonych potraw zachwyciły członków komisji.

Pierwsze miejsce w tej kategorii zdobył zespół z częstochowskiego hufca w składzie Karolina Pacan oraz Krystian Kopczyński. Uczestnicy przygotowali pieczony schab po duńsku z czerwoną kapustą Redkal oraz zapiekane ziemniaczki. Zdobywcy drugiego miejsca  Agnieszka Knapik oraz Szymon Lewandrowski z Pyskowic przyrządzili dorsza z czarną soczewicą. Mikołaj Tyrlik wraz Barbarą Pielą ugotowali filet z polędwicy wieprzowej po duńsku z ziemniaczkami i czerwoną kapustą.

Po zsumowaniu zdobytych punktów z poszczególnych etapów najlepsza okazała się drużyna z ŚHP w Częstochowie, która reprezentować będzie Śląską WK OHP podczas zmagań ogólnopolskich w Świętokrzyskiej WK OHP w Kielcach.

Na zakończenie laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu wręczone zostały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

 

Śląska WK
Pl. Grunwaldzki 8-10
40-950 Katowice
Tel.: (32) 209 08 63/65
Fax.: (32) 258 19 31
E-mail: slaska@ohp.pl

 width=240


Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce. Więcej info