Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 alt=

SŁODKIE ZWYCIĘSTWO HUFCA PRACY Z RYBNIKA

 alt=

Jak sprawić aby dzieło cukiernicze posiadało nie tylko walory smakowe i wizualne, ale także pozytywnie wpływało na nasze zdrowie? Czy zjedzenie pysznego i pięknego tortu musi wiązać się z koniecznością spalenia dużej ilości kalorii? To między innymi z takimi swoistymi cukierniczymi dylematami zmagali się uczestnicy II Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Zdrowo-smacznie-artystycznie”, którego wielki finał odbył się 27 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i był imprezą towarzyszącą VIII Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2017

Głównymi organizatorami konkursu byli: SweetTARGI oraz Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku ( Śląska WK OHP), a patronat medialny sprawowały czasopisma „Mistrz Branży” oraz „Mistrz Dekoracji”. Wzorem ubiegłego roku przedsięwzięcie miało charakter otwarty i było adresowane do młodzieży szkolnej, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą. W pierwszej części eliminacyjnej zadanie uczestników polegało na wykonaniu i przedstawieniu dzieła cukierniczego w postaci tortu, podkreślającego jego walory zdrowotne, smakowe i artystyczne. Dwuosobowe zespoły młodzieży, pod opieką instruktorów, nauczycieli bądź wychowawców, nadsyłały prace i receptury w formie prezentacji PowerPoint. Komisja konkursowa, spośród siedemnastu zgłoszeń, wyłoniła osiem najlepszych zespołów, które mogły wykonać i zaprezentować swoje prace w trakcie trzeciego dnia SweetTARGÓW 2017. Do wielkiego finału zakwalifikowały się następujące drużyny: • Patrycja Przetacka i Dominik Koźlik z Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych w Warszawie z pracą pt. "Na zdrowie" • Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie z pracą pt. "Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym" • Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego "Michaś" w Częstochowie z pracą pt. "Tak smakuje Polska" • Alicja Wlazeł i Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi z pracą pt. "Zdrowa pokusa" • Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą pt. "Pełnoziarnisty torcik" • Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. "Na straganie" • Patrycja Przesdzienk i Patryk Frąckowiak z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. "WEGE tort" • Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z pracą pt. "Abmrozja witalności". Twórczość młodych cukierników mogli podziwiać wszyscy zwiedzający tego dnia SweetTARGI. Każdy zespół miał zadanie stworzenia swojego dzieła cukierniczego od podstaw w czasie 2,5 godziny. Na tym etapie nie było już miejsca na pomyłki i eksperymenty, tym bardziej, że pracy młodzieży bacznie przyglądali się jurorzy: • Sabina Duda - właścicielka Centrum Doradztwa Żywieniowego, ekspert w dziedzinie psychodietetyki oraz diet coachingu, autorka audycji radiowej „ABC zdrowego żywienia”, autorka i koordynatorka programów profilaktycznych w zakresie żywienia dzieci i młodzieży, wykładowca i nauczyciel w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu oraz PWSZ w Nysie; • Krzysztof Wysłucha – mistrz w zawodach cukiernik i piekarz, właściciel tradycyjnej wielopokoleniowej cukierni i piekarni, współorganizator Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego; • Tomasz Nowak - współwłaściciel cukierni artystycznej i kawiarni „Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak”, członek zarządu Europejskiego Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni Euro Toques Internationale Poland, założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Jak podkreślali eksperci ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży stały na bardzo wysokim poziomie. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły. W oczekiwaniu na werdykt uczestnicy konkursu oraz zaproszeni goście mogli m.in. podziwiać wspaniałą czekoladową rzeźbę smoka inspirowaną japońskimi grafikami nurtu ukiyo-e oraz być świadkami bicia Rekordu Polski na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych, którego twórcami byli podopieczni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego oraz dzieci z katowickiego Domu Aniołów Stróżów. Po kilkugodzinnych zmaganiach nadszedł wyczekiwany dla młodych adeptów cukiernictwa czas podsumowania konkursu i ogłoszenia wyników. Wśród wspaniałych dekoracji, wybuchającego konfetti oraz radosnej atmosfery rozdania nagród głównych i wyróżnień dokonali przedstawiciele organizatorów: Katarzyna Merkel specjalista ds. sprzedaży SweetTARGÓW, Magdalena Szrek – Moroń – komendant Hufca Pracy w Rybniku, Bogumił Kanik – Komendant Wojewódzki Śląskiej WK OHP w Katowicach oraz jego zastępca Łukasz Norek. Nagrodę główną – wycieczkę do Włoch ufundowaną przez sponsora głównego Biuro Podróży Polan-Travel – zdobył zespół w składzie: Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska reprezentujący Hufiec Pracy w Rybniku. Tort noszący nazwę „Na straganie” bazował na dwóch biszkoptach: szpinakowym i buraczanym oraz masie cytrynowo – jabłkowej. Całość została oblana pyszną i zdrową galaretką z malin i buraków oraz ozdobiona malinami i liśćmi szpinaku. Praca uzyskała niemal maksymalną liczbę punktów w każdej z kategorii. Drużynę do konkursu przygotowała wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyna Piełka, a wspierali pracodawcy i sponsorzy: restauracja „Góralska Chata”, piekarnia - cukiernia Karol Weirauch oraz firma „Stoma-Dental”. Dodatkowo nowi mistrzowie otrzymali voucher na profesjonalne warsztaty kulinarne w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti z Łodzi. Na drugim miejscu uplasowały się Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju. Do stworzenia cukierniczego dzieła „Ambrozja witalności” dziewczyny użyły m.in. takich prozdrowotnych składników jak komosa ryżowa czy nasiona szałwii hiszpańskiej. Opiekunem srebrnego zespołu była pani Emilia Antończyk. Na prostotę, tradycję i duże wartości zdrowotne postawili zdobywcy trzeciego miejsca czyli zespół w składzie Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego "Michaś" z Częstochowy pod opieką pana Marcina Sikorskiego. Tort weselny „Tak smakuje Polska” to bezglutenowy biszkopt z fasoli wrzawskiej, kropiony likierem z gruszki grójeckiej, przełożony nadzieniem z dzikiej róży i czarnego bzu z owocami malin i borówek zatopionymi w poduszce serowej. Ponadto Komendant Wojewódzki Śląskiej WK OHP Bogumił Kanik przyznał dwa wyróżnienia, które otrzymali: Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie za pracę pt. "Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym" oraz Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, która tort pn. „Zdrowa pokusa" musiała tym razem wykonać sama. Zdobywcy wyróżnień wkrótce będą mogli cieszyć się z weekendowego pobytu w ośrodku „Relaks” w Wiśle. Podczas podsumowania organizatorzy podkreślili również wielki wkład opiekunów poszczególnych drużyn, którzy nie tylko wspierają młodych adeptów swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami, ale także wzniecają iskrę, która rozpala pasję. Opiekunowie ekip finalistów zostali uhonorowani specjalnymi podziękowaniami. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody pamiątkowe, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody, okazałe puchary i medale. Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów oraz partnerów: „Polan-Travel” „Eco Trade” oraz „Debic”. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu organizacyjnego.

Autor tekstu: : Katarzyna Piełka - starszy wychowawca 12-20 HP w Rybniku

Autor zdjęć: Katarzyna Piełka - starszy wychowawca 12-20 HP w Rybniku

Data publikacji: 03.04.2017

 

 

Śląska WK
Pl. Grunwaldzki 8-10
40-950 Katowice
Tel.: (32) 209 08 63/65
Fax.: (32) 258 19 31
E-mail: slaska@ohp.pl

 width=240


Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce. Więcej info