Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Informator Śląskiej ŚWK na rok 2019

NAJLEPSI CUKIERNICY Z RYBNIKA

Najlepsi_cukiernicy.jpg

2 marca uczestniczki Ochotniczego Hufca Pracy w Rybniku Karolina Zaczek i Julita Juszczyk osiągnęły wielki sukces zawodowy zdobywając I miejsce na ogólnopolskim konkursie: Zespołowych Mistrzostwach Młodych Cukierników.

Mistrzostwa były imprezą towarzyszącą międzynarodowym targom cukierniczym, lodziarskim i piekarskim Sweet Targ w Katowicach.Organizatorem przedsięwzięcia była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego oraz Targi Branżowe Sweet Targi w Katowicach. Tematem tegorocznych Mistrzostw były Mazurki Wielkanoce. Zadaniem dwuosobowych zespołów było przygotowanie mazurka wielkanocnego oraz porcji przeznaczonej do degustacji. Do słodkiej rywalizacji przystąpiło dwanaście dwuosobowych zespołów młodzieży kształcącej się w branży cukierniczej, reprezentujących szkoły z różnych rejonów Polski. Karolina i Julita upiekły kruche ciasto z bezą orzechową, które przełożyły powidłami śliwkowymi i kremem karpatkowym. Górę ozdobiły najpopularniejszym symbolem Świąt Wielkanocny - dużym jajkiem z masy cukrowej i czekolady, które pomalowały ludowymi motywami świątecznymi. Wykończenie mazurka to czekolada z ozdobiona piórami i żonkilami z masy cukrowej. Piękny i pyszny mazurek wykonany przez uczestniczki OHP z Rybnika zdobył największe uznanie w oczach szacownego jury, w skład którego wchodzili: Szymon Wolański technolog z firmy „SAVPOL”, Robert Zych i Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz z firmy „Eco Trade” oraz Anna Bębenek z wydawnictwa „Elamed Cukiernictwo i Piekarstwo”. Ocenie podlegały zarówno walory estetyczne, jak i smakowe wykonanej pracy. Trud włożony w pracę został doceniony atrakcyjną nagrodą ufundowaną przez biuro turystyczne „Polan Travel”– weekendem w wybranej stolicy europejskiej. Oprócz tego zespoły otrzymały certyfikaty, które z pewnością wzbogacą CV wszystkich młodych adeptów cukiernictwa. Warto zaznaczyć, że udział w konkursie był możliwy dzięki żmudnej pracy młodzieży pod okiem wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyny Piełki oraz mistrza cukiernictwa i pracodawcy Krzysztofa Wysłuchy, który dał uczestniczkom wiele cennych wskazówek. Przygotowanie zespołu wsparli również materialnie Zakład Doskonalenia Zawodowego oraz restauracja „Kasandra” z Rybnika.

 

Śląska WK
Pl. Grunwaldzki 8-10
40-950 Katowice
Tel.: (32) 209 08 63/65
Fax.: (32) 258 19 31
E-mail: slaska@ohp.pl

 width=240


Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce. Więcej info