Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Informator Śląskiej ŚWK na rok 2019

ŻYWICE: „SPRAWNY W ZAWODZIE” KUCHARZ

sp_zw.JPG

13 kwietnia Hufiec Pracy w Żywcu zorganizował pierwszy etap konkursu „Sprawny w zawodzie” kucharz.

Hufcowy etap przedsięwzięcia, który zorganizowano w Szkole Zawodowej Zespołu Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Żywcu, składał się dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. W pierwszej kolejności młodzież pisała test z zakresu terminologii gastronomicznej, sposobów przygotowania potraw, bhp oraz podstaw przedsiębiorczości. Następnie dwuosobowe zespoły przygotowały potrawy składające się z piersi z kurczaka w marynacie sojowo - miodowej, risotto z brązowego ryżu oraz glazurowane warzywa. Komisja sędziowska oceniała m.in. umiejętność zorganizowania i przygotowania stanowiska pracy, współpracę z partnerem, jakość, ilość wykonanej pracy, estetykę oraz umiejętność podania i zaprezentowania potrawy. Największą liczbę punktów uzyskał zespół Marcina Janosza oraz Katarzyny Czernek, który reprezentować będzie hufiec w konkursie wojewódzkim. Uczestnicy poza eliminacjami do kolejnego etapu konkursu, mogli także sprawdzić swoje umiejętności przed czekającym ich już niebawem egzaminem kwalifikacyjnym. Na zakończenie wszyscy uczestnicy nagrodzeni zostali dyplomami oraz nagrodami.  

 

 

Śląska WK
Pl. Grunwaldzki 8-10
40-950 Katowice
Tel.: (32) 209 08 63/65
Fax.: (32) 258 19 31
E-mail: slaska@ohp.pl

 width=240


Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce. Więcej info